Apakah Professional Learning Facilitator, PLF?

Dari Coach Zul (http://coachzul.com)

Apakah Professional Learning Facilitator, PLF?
——————————-

Image may contain: 2 people, people sitting, people standing and indoor

Ringkasnya, PLF ialah Sebuah Sistem Penyampaian Pembelajaran yang Paling Efektif Masa Kini..

Mengapa Kini makin ramai Penceramah BEST? Sebab, mereka dah Mendalami P.L.F

Semalam, saya diberi Pengalaman berharga untuk Audit 9 Orang dari Kalangan PLF yang nak buat Mastery di Terengganu, mereka ini telah mendapat Bimbingan PLF dan Special Coaching Dari PLF Coach Akie, Pakar Bisnes dan NLP Coach.

Become “PLF Mastery” ialah Hirarki yang Perlu Di daki oleh Semua PLF. Ia sebuah Cabaran yang memerlukan Coaching dari Mana-mana PLF Coach. Kemudian Presentation anda akan di-Audit oleh Auditor yang di-Benarkan Oleh Founder, Guru Rizal Hassan.

Sungguh, aku jika boleh xnak terjerumus dlm audit orang ini.

Tapi Guru Rizal selalu Pesan, “Zul, Bertanggungjawablah pada ILMU Allah. Kita Audit bukan untuk memberi mereka lulus atau gagal, kita audit supaya mereka boleh menjadi seorang PLF, dengan penyampaian ILMU kepada audiens lebih berkesan dan mereka mampu menjadi Presenter yang Lebih baik dari Kita..”

Itu lah ungkapan yg terngiang ngiang di kepala aku.

Kata Guru Rizal lagi.. “Zul, Bila orang Itu jadi Lebih baik dari Kita, kita akan makin berusaha untuk IMPROVE diri kita kan?”

Wow. Wow. Wow..

[Kisah di UMT, Terengganu]
——————————————

PLF Coach Akie Raja Husain (Mastery), adalah PLF yang telah membimbing 18 orang Peserta, dan separuh darinya nak ambik Mastery. Hebat!! Tahniah dari Saya Untuk Coach Akie. Seriusly saya Kecut Perut nak mengajar PLF. Tapi tuan dah Mulakan. SALUTE!!

Dan Bukan semua siri PLF, peserta bersedia untuk Ambik Mastery. Aku sendiri, selepas 2 Tahun jadi Practitioner baru Ready Ambik Mastery. Wooooo.. Jangan Main2 Woo.. Takut Weh Audit Mastery Nih.. Hanya yang berjiwa Kental sahaja Berani memegang status Mastery!

Mereka terdiri dari Pelajar, Pensyarah, Dr dan seorang PLF Luar UMT, PLF Syahril Kamarudin juga turut serta ambik bahagian buat Mastery.

PLF adalah Standard Terbaik Setakat ini Yang Pernah Saya Ikuti Sepanjang Kursus Softskills di Malaysia mungkin di Dunia. Pertama kali anda melihat PLF yang dikendalikan oleh Guru Mohd Rizal Hassan, anda pasti TERGAMAN dan TERUJA nak jadi seperti Beliau. Dan guru Rizal telah Melahirkan Ribuan Alumni PLF (We Call PLF Family) sehingga yang kini berada di Serata Dunia, Subhanallah.

Dalam konteks yang kuno, sebenarnya Rizal Hassan telah lahirkan Makin Ramai Pesaing beliau sendiri. Bukan kata beliau, tiap kali Ada PLF Baru, mereka semua menjadi Pesaing kepada Saya juga!!.

Tapi Rizal Hassan telah memurnikan Jiwa-jiwa PLF Menjadi Sebuah Keluarga yang Dahsyat, ada Board sendiri (PLF Council), ada Yayasan dan Sebahagian ahli Board PLF mempunyai Akreditasi untuk menyampaikan PLF.

[AUDIT]

PLF akan Menyampaikan Macam2 Topik dalam Tempoh tertentu (Bebas). Setiap PLF akan dinilai setiap Minit Penyampaiannya. Kawalan Audience, Engagement Dengan Audiens. Rapport, Content, Suara, Pergerakan, VAK, Delivery Skills dan semua lah. Solid.

Fuh.

Patutlah Nak Buat Mastery, Semua Kecut. Last Sekali Ramai Yang Kata, Tak Mastery Pon xde Hal Lah.. (Kihkihkih)

Kemonnnn.
Anda PLF.

Anda nak Sampaikan ILMU dengan jujur.

Selepas saya Ambik PLF di Damansara, 2 Tahun saya amalkan PLF dalam siri ceramah saya dan akhirnya saya ambik Mastery di Johor. Pergh.. Saya menerima 49 Komen Pedas (bukan angka sebenar) Bertalu-talu daripada Auditor, Coach Mohd Rizal Rais, Pengasas Kids Theraphy & Coaching.

Subhanallah. 49 Komen yang telah membina setiap Inci pertuturan saya dalam Ceramah. Setiap Engagement Saya dengan Audiens Menjadi Semakin Baik.. Dan kini, setiap kali habis Ceramah, Audiens Bangun Tepuk Tangan. Coach Zul membina nama lebih senang dengan Recomendation dan Refferals dari Orang Itu, orang ini.. Syukur pada Allah.

Kita Bukan Nak Tunjuk Hebat. Kita Cuma Nak Jadi Lebih Baik dan Lebih Baik. Hari ini Lebih Baik Dari Semalam. Kita sentiasa nak jadi orang beruntung. Paling penting, bila kita jadi sorang penyampai, kita nak Audience Faham. Tugas Presenter lah yg perlu buat apa sahaja supaya Audiens Faham. Itulah maksud ‘Tanggungjawab Dengan Ilmu Tuhan’.

Sebab masih ada Presenter bersikap “Ikut Doranglah Faham Ke Tak”. “Huish aku dah ajar banyak kali tapi Dorang tu yg Lembab tak paham2.”

Sebab itu, PLF bukan utk Trainer Sahaja. Guru Boleh, Pelajar Boleh, Kaunselor Bokeh, Engineer pon boleh. Driver Taxi boleh. Menteri pon boleh. Eh Isteri Saya Noorul Shafini Annuar pon saya suh masuk Kelas PLF. Beliau skrg PLF Surirumah sepenuh masa. Kihkihkih

Paling Win:: USAHAWAN, LAGI LAH BOLEH!!

Hebatnya Struktur PLF yang Dibuat Oleh Guru Rizal. Semoga Guru Rizal sentiasa sihat dan sentiasa dalam Barokah.

Ada juga yang Tanya, PLF ni NLP ke?
Tak.
Dalam PLF ada elemen NLP.
PLF is PLF, NLP is NLP.
Dalam PLF juga ada Coaching.

Sebab itu, PLF bukan Kursus Nak Jadi Fasi.
Itu Kefahaman yang sangat sangat sangat Silap!!

Buat apa seorang Dr habiskan masa 3 hari nak jadi Fasi, setuju?

Sertailah PLF Hari ini..
Yang dah PLF, Bila lagi nak buat Mastery?

There Are No Fail. Its Just A Result.
~Coretan Coach Zul untuk Semua..

Nak Sertai PLF?
Jawab >> Ya
Jawab >> Ya
Jawab >> Ya

Image may contain: 2 people, people sitting, table and indoor

 

Facebook Comments

Share This Article?

Leave Comment